Leven met hartfalen
Pas uw leefstijl aan: gezond eten, niet roken en genoeg bewegen is nog belangrijker bij een hartinfarct dan iemand met een gezond hart.
Eten en drinken:
- Eet zo min mogelijk zout. Dit kan het hart belasten, want zout zorgt dat het lichaam vocht vasthoudt. Er wordt aangeraden zo min mogelijk zout te eten, maximaal 6 gram zout, maar soms zelfs minder, hangt af van de situatie en behandeling.
- Als u teveel vocht binnenkrijgt gaat dit ophopen, omdat het hart minder bloed rond pompt en moet het hart nog harder werken. De cardioloog vertelt u hoeveel water u mag drinken. Medicijnen en voldoende bewegen helpen mee om overtollig vocht kwijt te raken.
- Eet meerdere keren per dag en eet dan klein en lichte maaltijden. Zo kan uw lichaam het beter verwerken en kan het vocht beter verwerkt worden.
- Voor ieder persoon wordt aangeraden niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken, voor mensen met hartfalen is dit zeker een goed advies.
Gewicht:
- Het is belangrijk om uzelf dagelijks te wegen. Als uw lichaam vocht vasthoudt, dus als uw hart niet hard genoeg werkt, ziet u dit terug in het lichaam.
- Neemt het gewicht plotseling toe en af? Neem dan contact op met de arts of hartfalenverpleegkundige.
- Neem ook contact op als u in 3 dagen tijd 2 kilo of meer aankomt.
- Wees alert op vocht vasthouden in de enkels of benen en benauwdheid. Vocht vasthouden in de enkels of benen kunt u herkennen aan opgezwollen enkels of benen en bijv. als de rand van uw sok duidelijk te zien is nadat u de sok uit heeft gedaan.
- Tips voor wegen: weeg altijd op hetzelfde tijdstip (‘s ochtends na het plassen), met zo min mogelijk kleding en op dezelfde weegschaal.
- Heeft u overgewicht? Probeer dan gewicht te verliezen. Door overgewicht moet het hart nog harder werken.
Bewegen:
- Het is belangrijk om een balans te vinden tussen rusten en bewegen.
- Het is goed om iedere dag te bewegen, dit hoeft niet altijd sporten te zijn. Wandelen, fietsen of bijv. bezig zijn in de tuin is voldoende.
- Bij ernstige hartfalen is het tijdelijk niet mogelijk te bewegen, houdt dan voldoende rust. Gaat het weer beter? Probeer dan weer actief bezig te zijn en houdt uw conditie op peil.
- Verspreid uw activiteiten over de dag.
- Bekijk per dag hoe het gaat, iedere dag kan u zich anders voelen. Heeft u een goede dag of week? Beweeg dan wat meer.
- Voor een sport is het belangrijk dat u op uw eigen tempo kan sporten. Fietsen, wandelen of zwemmen zijn hiervan goede voorbeelden.
- Gewichtheffen of krachttraining kan goed zijn om conditie op te bouwen, waardoor dagelijkse activiteiten makkelijk gaan. Maar dit kan wel de bloeddruk flink verhogen, wat weer niet goed is voor het hart. Vraag hiervoor advies bij de arts.
- Voor informatie of begeleiding kunt u altijd bij uw arts terecht.
Stop direct met roken. Met hartfalen heeft uw hart al moeite om voldoende zuurstof rond te pompen, door roken wordt dit nog lastiger. Er komt minder zuurstof, doordat de longen worden aangetast. Ook is roken een risicofactor voor het krijgen van een hartinfarct. Ook meeroken is schadelijk, dus zorg dat uw huis, auto en omgeving ook rookvrij zijn.
Omgaan met harfalen
Hartfalen kunnen niet helemaal weg gaan maar u kan er wel mee leren leven. Symptomen die u kan hebben zijn bijvoorbeeld: sneller moe zijn en niet alles kunnen eten en drinken. Hieronder staan een aantal tips voor u om te leren omgaan met hartfalen. Deze tips zullen niet voor iedereen helpen dus beslis zelf welke tips u graag gebruikt.
Het helpt als u contact zoekt met andere patiënten, zij weten hoe u zich voelt en u kan verhalen uitwisselen. Via harteraad.nl kan u andere patiënten ontmoeten.
Hartfalen kunnen onzekerheid met zich meebrengen want u kan zich soms heel goed en soms minder goed voelen. soms helpt het om hiervoor professionele hulp te zoeken. U kan hulp van een hartfalenverpleegkundige inschakelen. Hij of zij zal vragen over medicijnen en dieet controleren. Ook uw gewicht en bloeddruk worden gecontroleerd. En hij of zij zal ingrijpen als uw klachten erger worden. Ook kan u hulp zoeken bij een diëtist. Deze persoon zal u helpen met het aanpassen van uw eet en drinkgewoontes en geeft je tips. Ook let deze persoon op hoeveel zout u binnen krijgt. Dit moet u namelijk verminderen.
Als u moeite heeft met het accepteren dat u hartfalen heeft of als u niet weet hoe u ermee om moet gaan kan een Maatschappelijke werker of psycholoog goed helpen. Vraag hiervoor bij het ziekenhuis of uw huisarts. Als u last heeft van kortademigheid en of spraakproblemen kan u hulp vragen aan een logopedist. Hij of zij helpt u met minder lucht duidelijk te praten en te articuleren.
De klachten van hartfalen worden vaak steeds erger, er zijn een paar dingen waar u aan kan denken. Als uw familie voor u zorgt heet dit mantelzorg. Bespreek met uw familie of zij goed voor u kunnen zorgen en leg ook uw laatste wensen vast. Dit lijkt nog heel ver weg maar dit kan voor rust in uw hoofd zorgen. Als uw laatste moment nadert en u wordt somber, wat vaak voorkomt, zoek dan contact met iemand die u vertrouwt. Dit kan zowel de arts als een van uw familieleden zijn.
Maak jouw eigen website met JouwWeb